objavljeno: 19.07.2009

Pozivnice za vjenčanje

Pozivnice za vjenčanje
"Stil vjenčanja vjerojatno će odrediti i stil pozivnice. Danas je dozvoljeno zaista sve. Gostima će to biti trajni podsjetnik na Vaš najveći dan, ali i korisna informacija."

Bez obzira za kakvo ste se vjenčanje odlučili, jedna od stvari koje ne možete zaobići su pozivnice. Iako je danas dozvoljeno uistinu sve, pa i poziv na vjenčanje putem npr. e-maila, najtoplije savjetujemo da Vašim gostima dostavite poziv koji će biti otisnut na papir. Gostima će to biti ne samo prvi trajni podsjetnik na Vaš najveći dan, nego i korisna informacija (od samog datuma, mjesta održavanja, preferiranog stila oblačenja itd.), a Vama će biti nezamjenjiva pomoć u konačnom izračunu broja gostiju i izrade rasporeda sjedenja (u crkvi, kod matičara, u restoranu…).

Pogledajte ponudu Pozivnica iz Imenika vjenčanja

Stil Vašeg vjenčanja vjerojatno će odrediti i stil pozivnice – formalnija vjenčanja podrazumijevaju i formalnije pozivnice. Ukoliko želite manje formalno proslaviti Vašu ljubav, slanje "malo drugačije" pozivnice bit će dobar način da goste unaprijed upozorite na to.

Pozivnice možete poslati poštom, što ćete i učiniti za goste kojima ih ne možete osobno dostaviti, ali osobna dostava je nezamjenjiva. Ne samo da tako možete uštedjeti nezanemarivu količinu novca, nego polažete i dobar temelj za uspješno vjenčanje. Kao prvo, lijepo je i pristojno osobno pozvati goste. Kao drugo, uživo ćete moći razgovarati o nekim aspektima vjenčanja, što će biti od pomoći za obje strane. Razgovarajte o mjestu održavanja (možete uzvanicima objasniti gdje se nalazi, potencijalne probleme s parkiranjem i sl.), nekim posebnim zahtjevima (ako npr. pozivate ateiste na crkveno vjenčanje, možete im skrenuti pažnju na poželjan stil oblačenja u samoj crkvi – šal za prekrivanje ramena i sl.), možete razgovarati o darovima ili bar natuknuti preferencije (jedan od najsigurnijih načina da gostima olakšate izbor, a sebe zaštitite od neželjenih darova je razgovor o cijeni "tanjura" na proslavi – tako će gosti imati orijentir za svotu novca koju bi trebali izdvojiti za poklon ili omotnicu s novcem). Kada pozivate veću obitelj (npr. rođake s nekoliko djece, pogotovo ako su djeca odrasla, pa imaju partnere), osobno uručivanje će Vam dati priliku za razjašnjavanje broja gostiju koji će stići (npr., sin će biti na moru, pa neće doći, ali kći bi voljela dovesti dečka), što će Vam uvelike olakšati planiranje.

Tiskarica

Najjednostavniji način izbora pozivnica je obraćanje jednoj od pregršt specijaliziranih firmi koje se njima bave. Većina ih ima i web stranice, pa ponudu možete pogledati i online i tako uštedjeti vrijeme. Ako imate skroman budžet, pogledajte ponude iz drugih mjesta gdje su možda jeftinije – kako pozivnice ionako morate naručiti dosta ranije, trebali biste imati vremena pogledati i ovu opciju. Možete i sami dizajnirati pozivnicu i dogovoriti se za printanje u print studiju. Ili (pogotovo ako imate manje vjenčanje), pozivnice možete izraditi i sami. Izbor je neograničen – od pozivnica koje ćete sami ispisivati rukom (krasopis je poželjan!), naručenih pozivnica do malih umjetničkih djela. Možete sjesti s prijateljicama i igrati se šljokicama ili posao prepustiti profesionalcima.

Za koji god stil se odlučite, Vaša pozivnica mora sadržavati neke informacije. O čijem se vjenčanju radi, gdje će se održati sam čin vjenčanja, u koliko sati, gdje će se održati proslava/svečana večera i u koliko sati. Poželjno je (obično na poleđini pozivnice) napisati da molite goste da potvrde svoj dolazak (i broj gostiju) do određenog datuma i način na koji želite primiti potvrdu. Ovako ćete moći sa znatno većom sigurnošću planirati Vaš pir (odabir dvorane ili prostora za proslavu vrlo često ovisi o broju gostiju).

Vrlo je korisno gostima dostaviti i upute kako doći do mjesta gdje će se održati proslava, pogotovo ako se radi o mjestu koje je manje poznato. Kartu možete npr. odštampati na poleđini pozivnice ili je na posebnom papiru umetnuti u nju.

Evo primjera:


Marina Milić
i
Hrvoje Hitrec

Vjenčat će se 14. studenog 2009. godine u
Crkvi sv. Katarine u Zagrebu, u 16 sati.
Svečana večera održati će se
u restoranu "Zvončica" u Zagrebu
s početkom u 19 sati.
Pozivamo Vas da uveličate našu svečanost Vašim dolaskom.

Marina i Hrvoje
Pozivnice možete dodatno "začiniti" osobnim pečatom – kratkom pjesmom ili romantičnim stihom.

Uobičajena praksa je podijeliti pozivnice mjesec-dva prije vjenčanja, ali bilo bi dobro to učiniti i ranije ako možete. Ako ste za vjenčanje odabrali sezonu u kojoj ljudi obično idu na odmor (ljeto, doba oko Božića i Nove Godine…), bilo bi dobro poslati pozivnice što prije možete, da se Vaši gosti ne bi našli u nezavidnoj situaciji jer su već rezervirali mjesto za odmor taman u vrijeme Vašeg pira.