objavljeno: 05.06.2009

Jesensko vjenčanje

Jesensko vjenčanje
"Sjetite se boja kojima priroda slika krajolike. Prekrasno! Vrijeme je promjenjivo, ali temperature su ugodne. Jesen pruža ogroman potencijal za veličanstvenu svadbu."

Proljeće je možda tradicionalno omiljeno doba za vjenčanje, ali jesensko vjenčanje može biti jednako dobro! Temperature su još uvijek ugodne, opasnost od kiše nije veća nego u proljeće, Vaši gosti su gotovi s godišnjim odmorima, a priroda Vam pruža nezaboravnu pozadinu.

Ukoliko ste se odlučili za jesensko vjenčanje, možete iskoristiti najbolje od onog što Vam to doba pruža – iskoristite bogate boje lišća i plodova za ukrašavanje (teški slapovi grožđa mogu izgledati veličanstveno i predstavljati slatku simboliku plodnog zajedničkog života), slikajte se u prirodi koja eksplodira bojama.

Ovisno u kojem dijelu jeseni se udajete, pripremite se na potencijalno visoke ili niske temperature i, svakako, na kišu. Ukoliko Vaš veliki dan pada na samom početku jeseni i jako je toplo, poslužite se trikovima kojima će pribjeći slavljenici proljetnih ili ljetnih vjenčanja (o kojima više možete pročitati na našim stranicama) – možete svojim gostima kao poklon podijeliti lepeze, na stolovima (pogotovo ako ćete proslavu imati na otvorenom) zapaliti mirisne svijeće protiv potencijalnih letećih napasnika… Ako će Vam vjenčanje biti održano u hladnijem dijelu jeseni, gostima možete pomoći npr. davanjem poklona u obliku velikih šalova (stola) koji će ih dočekati i koje će moći zagrnuti u slučaju zahladnjenja.

Svakako imajte na umu mogućnost kiše i vjetra. Ne bi Vam trebalo biti teško imati veliki kišobran u autu, za svaki slučaj. Ako zazirete od "običnih" crnih, možete nabaviti kišobran posebno za tu priliku – proziran model koji je u svakodnevnom životu čest među mladim djevojkama neće Vam narušiti styling, ma kakvu vjenčanicu odabrali. Ili možete ići na veslu opciju, i, npr. uzeti jarko crveni kišobran na točkice? Uz kišobran, nemojte zaboraviti na obuću. Ako je vjerojatno da će na Vaš dan padati jaka kiša, razmislite o zabavnim gumenim čizmama ili pribjegnite vrlo jednostavnom triku – oko svojih svečanih cipela omotajte obične plastične vrećice koje ćete sigurno stegnuti gumicom. Ovo ne izgleda posebno lijepo i morat ćete paziti pri hodu, ali može Vam spasiti cipele na (obično) kratkom putu od automobila do crkve ili matičara (čim uđete pod krov, naravno, vrećice ćete propisno i odložiti).

Ako ćete imati vjenčanje na otvorenom, dobro je imati osiguranu alternativu – mjesto u blizini gdje se možete skloniti u slučaju jačeg vjetra ili pljuska. Ako ste se odlučili za šator, tendu ili slično, provjerite jesu li dovoljno učvršćeni i postoji li mogućnost, npr. zatvaranja dijela šatora koji će ostati suh u slučaju ekstremno lošeg vremena.

Boje na jesenskom vjenčanju

Mladenke ne bi trebale imati pretjeranih problema sa šminkom jer vrijeme ne bi trebalo biti vruće kao ljeti, ali neka pripaze na frizure. Kišno ili vjetrovito vrijeme moglo bi pokvariti komplicirane frizure, pa se odlučite ili za jednostavnije varijante, ili pripremite plan B. Npr., za jako kišovitog i vlažnog vremena ravnanje kose neće imati puno smisla, ali ako ste baš odlučne nositi izuzetno ravnu kosu, zamolite kumu ili neku od prijateljica da sa sobom uzmu 'peglu' za kosu (naravno, provjerite hoćete li je imati gdje uključiti). U svakom slučaju uzmite par ukosnica koje bi Vam mogle biti od neizmjerne pomoći, pogotovo ako ćete imati podignutu kosu (pramenovi koji su se oteli kontroli uistinu Vam ne bi smjeli baciti sjenu na vjenčanje!).

Kod izbora vjenčanice (ili svečanog odijela) najbolje je dobro provjeriti bi li vrijeme na Vaš sretan dan trebalo biti toplije ili hladnije i obući se prikladno. Ipak, nemojte zaboraviti da se prilike mogu promijeniti preko noći, pa računajte na potrebu za dodatnim slojem odjeće (bolero ili stola bi trebali biti dovoljna pomoć mladenki) ili za skidanjem dijela odjeće, pogotovo ako se nećete presvlačiti iz vjenčanice (dobro razmislite o teškim tkaninama za vjenčanicu, osim ako se ne udajete u kasnu jesen kad će sigurno biti hladnije).

Što se boja tiče (za uređenje prostora gdje ćete slaviti, pozivnice, haljine za djeveruše ako se odlučite za njih…), jesen Vam pruža gotovo neograničen izbor. Naravno, uvijek se možete odlučiti za bilo koju boju, ali jesen prirodno nameće tople boje - zlatno žutu, duboko crvenu, tamno zelenu, tople narančaste i smeđe nijanse, pa čak i tamno ljubičasta su boje koje će odražavati toplinu i obilje jeseni i uljepšati Vaš veliki dan. Obilje plodova koje Vam ovo godišnje doba pruža je odličan izbor za ukrašavanje svečanog stola. Ako svojim gostima dajete dar, možete pratiti temu jeseni i pokloniti npr. teglice domaćeg džema ili meda koje će biti ne samo oku ugodan podsjetnik na Vaše vjenčanje.