objavljeno: 04.08.2014

Majke, vitaminizirajte se!

Majke, vitaminizirajte se!
"Pravilan unos vitamina bit će onaj putem raznovrsne prehrane, odabranih namirnica, kao i pažljiva priprema istih. Ori se ona: „Gospođo trudnice, sada morate jesti za dvoje.“"

Malo gdje ćete danas naići da se ne govori o potrebi unosa vitamina u organizam, i nemoguće je susresti osobu koja ne vodi brigu o svom zdravlju. Posebno tu važnu grupu čine trudnice.

Međutim, ima i onih koji shvaćaju važnost vitamina po principu jedem što stignem, kako stignem, gdje stignem, a onda raznim vitaminskim shakeovima, šumećim tabletama nadoknađuju sav nedostatak. Dakle, važno je zapamtiti da kao trudnica jedete, unosite, dišete za dvoje. Tako i ono što unesete, brzo se potroši kroz dan.

Morate znati da niti jedna pojedinačna namirnica ili proizvod ne može vam osigurati dnevnu količinu vitamina. Pravilan unos bit će onaj putem raznovrsne prehrane, odabranih namirnica, kao i pažljiva priprema istih. Ori se ona: „Gospođo trudnice, sada morate jesti za dvoje.“ U principu morate, nije vrijeme za držanje ikakvih dijeta. Te kile koje ćete navući, skinut ćete nakon poroda. Tijelo ionako ponovno dolazi na svoje, u svoju prvobitnu formu nakon godinu dana, nešto malo više od trajanja same trudnoće.

Ono na što trebate pripaziti svakako je unos šećera, posebno se tu mislim na unos onog rafiniranog. A bome ga ima svugdje, do prije nekoliko godina nisam ni znala da ga ima čak i u kiselim krastavcima. Bože mili, pa gdje tu ga stavili! Ali eto konzerviranje to iziskuje. Čak i u konzerviranom grahu. Brrr! Sagu o gaziranim napitcima vjerojatno ste apsolvirali, kao i noćnim snackovima, čipsu, tortiljama i ostalim zanimacijama za pod zube u kasni sat. Sve to uz one E-ove, sadrži i postotak šećera. A što se to zapravo događa sa šećerom u našem organizmu? On na svojevrstan način krade vrijedne sastojke u našim kostima i živčanom sustavu, jer kao rafinirani proizvod oplemenjuje se tijekom probavljanja kalcijem, vitaminima B skupine i mineralima. Pretežno iz tog razloga trudnicama stradavaju zubi. A znate i ono kad vas šećer „udari u glavu“, da ste hiperaktivni. Kod male djece je to veoma očito ne pripazi li se na njihovu prehranu u najranijoj dobi.

Prehrana za trudnice i dojilje je vrlo bitna

Unos šećera isto tako, nažalost, može dovesti i do upalnih procesa u jetri, pa sve to dovodi do masnih nakupina u jetri, srcu i krvožilnom sustavu. Osobno me zna prati kriza za slatkim, valjda kao i svaku ženu. Pogotovo onih dana u mjesecu. Ali nekako sam naučila da ne treba pojesti cijelu kutiju Domaćica da bih utažila tu potrebu, a to ćete svakako učiniti zamijenite li kekse nečim sirovim. Jer sirovo znači i dulje žvakanje, a žvakanjem se stvara ona potrebna zdrava doza inzulina u krvi, te se već u ustima oslobađaju složeni šećeri. Napravite voćnu salatu kao obrok, ali stavite i orašida, onih po želji. Začinite limunom, medom ili nekim prirodnim zaslađivačem (agavin, javorov sirup). Samo da znate da u tu grupu prirodnih zaslađivača ne spadaju natren ili nešto slično. To je kemija koja vam nije potrebna ni kad niste trudnica, a posebno kad jeste. Vjerujte, voćna salata je pun pogodak za početak unosa dnevne doze vitamina. Rekoh početak, jer vas očekuje barem još nekoliko obroka u danu :) Ah, ipak jedete za dvoje. E, da, tu bih htjela spomenuti da isto tako možete konzumirati kao vrlo zdrav obrok i tzv. zelene napitke. Ne možete li se „prisiliti“ da pojedete sirovu blitvu na salatu ili lišće korabice na primjer, napravite voćno-povrtni sok. Izmiksajte u blenderu neko povrće, naravno ne kuhano, neku voćku ili više njih, zasladite nekim od gore spomenutih zaslađivača, ili ne trebate,  i limunom. Ne zaboravite, vitamin C je jako važan.

Dakle, vitamine unosite prvenstveno hranom, a onda ostalim „pomagalima“ koje će vam pripisati vaš liječnik ginekolog. Od najvažnijih vitamina svakako je vitamin A koji uz ostale svoje zadaće povećava i otpornost od upala. Njega ćete pronaći u namirnicama kao što je mrkva, ali i lišće mrkve, koje možete i sirovo na salatu napraviti. Tu su još i brokula, kelj, bundeve svih vrsta i drugo narančasto povrće.

Vitamini B skupine (B1, B2, B6, B12) neophodni su u funkciji živčanog sustava, za zaštitu oči i kože (nije bez vraga što nam uvaljuju prije ljeta tabletice B kompleksa da dobijemo što zlaćaniju boju na plaži), kao i u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i živčanog tkiva. Najbolje izvori te skupine vitamina pronaći ćete u žitaricama, što više u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, svom povrću, sjemenkama i orašidima.

S orašidima ne pretjerujte, oni su dosta masni, ali neka razumna doza će biti sasvim u redu. Meni omiljen obrok su salate. Salate sa sjemenkama, orasima i šipkom. Možda zvuči eklektično, ali je fino i zdravo :) Niacin koji pomaže u sintezi masti i poboljšava zdravlje tkiva, sadrže mahunarke, žitarice, povrće (među kojima se posebno izdvaja grašak), i opet sjemenke i orasi. Jagode (znate već koje i kakve), peršin, dinje, zeleno povrće najbolji su izvor vitamina C koji sudjeluje u oblikovanju veznog tkiva, a pomaže i pri stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Vitamin D je važan pri apsorpciji kalcija nužnog za stvaranje kostiju i zubi te štiti od rahitisa. Zato budite što više na suncu, ako ste u tom razdoblju trudni, a ako niste, nadoknadite te masnoće iz riblje jetre.

Trudnice vegetarijanke znaju i dodatne izvore, odnosno zamjene za riblje ulje. Vitamine E i K sadrži zeleno lisnato povrće, nerafinirano biljno ulje, žitarice i mahunarke, a dok prvi prvenstveno smanjuje kolesterol, drugi normalizira krvnu sliku. To je tih Top 10 na koje obratite pažnju i unosite ih svakodnevno. Vitaminizirajte se! :)