objavljeno: 30.11.2009

Prava cipela glavu čuva

Prava cipela glavu čuva
"Na dan kada vam srce pjeva ne dozvolite da vam noge pate. Pravi izbor cipela nije važan samo iz estetskih razloga, već i zato da bi najljepši dan ostao i u ugodnom sjećanju."

Na dan kada Vam srce pjeva ne dozvolite da vam noge pate. Pravi izbor cipela nije važan samo iz estetskih razloga, već i zato da bi najljepši dan ostao i u ugodnom sjećanju. Kada su gospoda u pitanju, udobnost ravnih, elegantnih cipela je nekako logičan izbor za tu prigodu, dok se odluka kada je nježniji spol u pitanju skoro uvijek teže donosi. Naravno, to je zato što izabranice njihovih srca gotovo uvijek važu između komfora i ljepote, a posebnost ove prilike nameće i dodatne izazove. Tu smo da pružimo nekoliko savjeta i potaknemo vašu maštu.

  • Štikle ili ne

Da, one prekrasno izgledaju u izlogu, na prvu probu djeluje kao da se u njima može trčati, a na toj visini potpetice Vaša noga izgleda jednostavno čarobno. Međutim, i naizgled najudobnija obuća sa visokom štiklom, ma koliko da ste u kondiciji, u jednom će Vas trenutku sasvim sigurno izmoriti. Zato se čini da izbor samo jednih ženskih cipela za vjenčanje lagano odlazi u povijest – današnja mlada ne mora se odlučiti za jedno ili za drugo, ona može i treba za sebe zahtijevati sve - i ljepotu i udobnost. Zato se više i ne mora odolijevati izboru visokih potpetica, sve dok se pri ruci nalaze i, za tu priliku predlažemo, pažljivo odabrane balerinke.

  • Bijelo ili boja

Da, konvencije kažu bijelo, ali ne mora svaka mlada biti konvencionalna. Dan je Vaš i tada samo Vi odlučujete da li hodati istom stazom kao i svi drugi ili pratiti svoje srce i samo svoje želje. Dakle, ako ste 'ludi' za bojama i paše Vam, recimo roza, odlučite se za njih. To je Vaše vjenčanje i Vaš dan. Stoga izaberite što želite.

Cipele za vjenčanje

  • Infarkt za novčanik ili reciklaža

Sve zavisi od toga kako ćete ovaj dan doživjeti i ne, recesija i svjetska kriza zaista nemaju veze s tim. Rijetko će koja žena odoljeti kupovini novih cipela, bez tog gena rijetko je koja rođena, ali prije nego što se sa zadovoljstvom sjurite u fancy shopping centar, ispeglate karticu online kupovinom ili rezervirate avio-kartu za shopping vikend u Milanu ili Parizu, zastanite i za trenutak smireno razmislite o "danu poslije". Da li su Vam to već 457. par cipela po redu? Da li ste sigurne da takve iste/slične već niste kupili i na njih u međuvremenu potpuno zaboravili? Da, one su divne, ali toliko posebne da ću ih nositi samo taj dan i vjerojatno nikad više. I eto još jedne stvari koje će zauzimati mjesto u ormaru i koje se poslije neće biti lako riješiti. Upitajte sebe i da li već imate cipele koje su dovoljno elegantne ili jednostavno samo dovoljno udobne za ovu priliku. I svakako savjetujemo da, ukoliko se odlučujete za kupovinu novih i jednih i drugih, slobodno više novca potrošite na udobnije. Na taj dan jest važno skoro svakoj mladenki da zasjeni izgledom, ali sa izabranikom svog srca ćete zajedno hodati još dugo godina, a za tu šetnju udobnost je neizmjerno važnija od estetike.

  • Ne zaboravite mladoženju

Još jedan tip za ovu priliku baziramo na istinitim pričama. Dogodi se da u cijeloj uzrujanosti oko priprema, a pogotovu u zadnjim danima/satima pred svečanu ceremoniju mladenci zaborave jedno na drugo, čak zaborave porazgovarati jedno sa drugim o tome što će tom prilikom obući. Zvuči trivijalno, ali rezultat može biti vrlo zanimljiv i zabavan svatovima, ali skoro sigurno ne i Vama – glavnim glumcima u toj predstavi.

Iako neki običaji nalazu da se mladoženja i mlada ne smiju vidjeti prije ceremonije (a neki to prakticiraju iako taj običaj u njihovoj sredini ne postoji), ipak uredite blagovremeno sa budućom osobom svog života malu generalnu probu. Tako ćete sigurno izbjeći da ste Vi na vjenčanju, bosi, sa cvijetom u kosi, odjeveni u haljinu za plažu, sretnete sa gospodinom u fraku ili, za ovu priliku veoma važno, u božanstvenim firmiranim platformama nadvisite dragog za glavu.

Za kraj se potrudite da Vam izbor cipela bude zadovoljstvo, ne pritisak, ni dodatni problem. Vi ste sigurni da je osoba kojoj ćete tog dana reći ‘da’ ta sa kojom biste život proveli i da ste bosi, prema tome Vama su već i jednostavne japanke namijenjene vjenčanju na plaži sasvim dovoljne, zar ne? Sretno!