objavljeno: 17.04.2014

10 stvari koje trebate obaviti što prije nakon vjenčanja

10 stvari koje trebate obaviti što prije nakon vjenčanja
"Vjenčanje je iza Vas i vratili ste se za medenog mjeseca i pravi bračni život konačno počinje. I što sad? Napisali smo kratke upute što i kako dalje."

Vratili ste se s medenog mjeseca i pravi, zajednički, bračni život konačno počinje. Odmah nakon što se raspakirate i stavite prljavi veš na pranje slijedi ono a što sad? Napisali smo kratke upute što i kako dalje. Naravno, ovo je samo prijedlog i ne morate se držati savjeta kao pijan plota.

Očistite vjenčanicu
Ako niste kupili vjenčanicu tada ju samo vratite u salon u kojem ste ju iznajmili i oni će se pobrinuti za ostalo (ako je takav dogovor). Ako ste je kupili tada odnesite vjenčanicu na kemijsko čišćenje što prije. Raspitajte se malo po čistionicama da li su već ranije čistili koju takvu haljinu tog materijala jer ne želite da se nešto dogodi vjenčanici koju ste s toliko ljubavi i pažnje birali. Kada je na sigurnom kod kuće spremite ju na suho mjesto i podalje od sunčevih zraka.

Pošaljite zahvalnice
Ovaj korak probajte odraditi što ranije jer ne želite slušati zajedljive komentare od obitelji i prijatelja. Pogledajte koliko će ih ukupno biti i postavite si neki cilj npr. 10 zahvalnica dnevno koje možete srediti tijekom reklama za vrijeme humoristične serije ili filma. Neka suprug radi zahvalnice za svoje prijatelje, a supruga za svoje. Ako nečiji rukopis nije krasopis nije bitno, pažnja je važna. Možete od toga napraviti i malu igru. Tko prvi dođe do 30 bira što ćete raditi navečer ;) Mali savjet, isprintajte adrese na kompjuter. Izgledat će ljepše, a i uštedit ćete si vrijeme.

Dajte oglas u novine
Znamo da to nije ono što ćete napraviti sa oduševljenjem, ali učinite to zbog obitelji. Bake i djedovi će biti presretni vidjeti Vaše ime u novinama i ponosno će pokazivati svim svojim prijateljima. To ne možete izbjeći. Priznajte da ćete si izrezati taj podatak za uspomenu.

Recite ljudima svoju novu adresu
Ako ste se preselili u novi stan tada ćete morati obavijestiti svoje prijatelje koja Vam je nova adresa. Najjednostavnije je to napraviti preko e-maila. Možete i updateati profil na Facebooku, ali e-mail je sigurnija varijanta. Ako ste staromodni možete to uraditi putem zahvalnice.

Vratite duple poklone
Čuli ste priče o pet tostera i četiri aparata za kavu? Ne trebate baš svih 5 komada, zar ne? Svaka trgovina ima svoju politiku oko vraćanja stvari, ali ako već ne možete dobiti novce tada barem odaberite nešto što si želite.

Foto album vjenčanja

Dovršite foto album
Foto studio koji je snimao vjenčanje trebao bi u nekom pristojnom roku napraviti sve što ste dogovorili. Dajte si i Vi truda i odaberite najbolje fotografije za poseban album. Ne biste li voljeli za prvu godišnjicu braka uživati u zagrljaju voljene osobe i gledati kako je izgledalo vjenčanje iz snova. Napravite i albume za bake i djedove jer njima to jako puno znači.

Novac
Nitko ne voli pričati o financijama i nadamo se da ste već ranije razriješili pitanje novca i tko što plaća. Kako ćete plaćati račune, hoćete li imati zajednički račun/štednju, kako ćete plaćati kupovinu namirnica, kvarova po kući, neplaniranih troškova… Sjednite i polako razriješite i ovo vrlo ključno pitanje.

Osiguranja
Kada se ljubavni par oženi tada se obično police osiguranja mijenjaju i prebacuju (obično s roditelja) na osobu s kojom ste odlučili provesti ostatak života. Za ovim korakom nema žurbe, ali bilo bi dobro pronaći vremena za takve stvari što prije.

Promjena prezimena
Već smo ranije pisali o tome te ako Vas zanima kliknite ovdje.

Recenzirajte
Bili ste oduševljeni sa svima na vjenčanju? Dajte ljudima do znanja da ste oduševljeni fotografom, DJ-om, rasvjetom, restoranom ili objasnite zašto niste zadovoljni npr. hranom ili glazbom. Pričekajte da dobijete slike sa svog vjenčanja te tek onda recite svijetu zašto niste zadovoljni snimateljima. Iako je usmena preporuka najbolja preporuka u svijetu vjenčanja ipak ćete mnogim budućim mladencima olakšati izbor.