objavljeno: 17.10.2018

Zlatarnica Rodić kao adresa za presonalizirano ručno rađeno vjenčano prstenje

Zlatarnica Rodić kao adresa za presonalizirano ručno rađeno vjenčano prstenje
"Prsten je snažan simbol trajnosti i nepromjenjivosti, a u kontekstu vjenčanja nosi potvrdu povezanosti i odanosti partneru."

Dok se mnogi parovi vode za rutinskim odrađivanjem logistike oko ženidbe, stavljajući fokus na vizualne detalje poput odabira frizure, odijela, boje stolnjaka ili vrste cvijeća, u pozadini cjelokupnog događanja nalazi se snažna odluka o predavanju, odanosti, spajanju i ljubavi koja tiho ali odgovorno stoji iza čina stavljanja prstena na ruku.

Prsten je snažan simbol trajnosti i nepromjenjivosti, a u kontekstu vjenčanja nosi potvrdu povezanosti i odanosti partneru. Njegovu simboliku još dodatno pojačava kružni oblik. Naime, u svim religijama, učenjima, znanjima i naslijeđima krug simbolizira apsolut, vječnost, božansko, cjelovito i savršeno. Prsten stoga doslovce finalno materijalizira odluku o braku i stavlja na ruku oba partnera izjavu pripadanja i vjernosti.

Odabir ruke na koju će ići vjenčani prsten ovisi o kulturi, a kod nas je to najčešće lijeva ruka. Prema starim kineskim i vedskim znanjima, lijeva strana tijela označava našu žensku, a desna našu mušku stranu. Stavljajući prsten na lijevu ruku i to na konkretno četvrti prst ima također snažnu simboliku. Naime, četvrti prst predstavlja ljubav. S obzirom na to da su u davnini vjenčano prstenje nosile samo žene - koje bi tako 'pripadale' svom muškarcu, prsten se u našim krajevima tradicionalno stavlja na lijevu ruku.

Zlatarnica Rodić

Zavirili smo u obiteljsku zlatarnicu Rodić i preispitali situaciju po pitanju odabira burmi.

"Burma je proizvod koji je možda najosjetljiviji. Svaki drugi nakit nije obavezujuć i najčešće ima funkciju ukrasa. Burma nije samo prsten i zato je ispravan odabir ovdje dosta složeniji i ozbiljniji." govore Rodići.

Zlatarnica Rodić

Najčešće izrađivani od bijelog i žutog zlata, u kolekciji se ističu i oni od crvenog zlata. Kako i čime će biti ukrašeni, također nosi zasebnu simboliku. Dijamant je kroz povijest dobio poziciju vodećeg kamena, te na sam spomen izaziva poštovanje, noseći priču o dugovječnosti i dragocjenosti. S druge strane tu je i brojno drugo kamenje, koje svjesno ili nesvjesno odabrano, na vašem vjenčanom prstenu predstavlja određenu kategoriju odnosa. Dok rubin označava strast, safir simbolizira čistoću i duhovnost, a zeleno kamenje simbolizira vjernost.

"Zajednički dolazak budućih mladenaca u našu zlatarnicu, potraga po kako kažu - beskrajnom broju modela, isprobavanje uz one sitne i preslatke prepirke i pokoji duhoviti komentar, definitivno su najdraži trenuci.", sa smiješkom nam prepričavaju Rodići.

Zlatarnica Rodić

Na pitanje kakve su razlike u pristupu muškaraca i žena odabiru burmi, odgovaraju:

"Najčešća je zabluda da je muškarac opušteniji oko odabira i da prepušta glavnu riječ svojoj odabranici. Pokazalo se kako su upravo muškarci najzahtjevniji kupci. Ovdje se radi o odabiru predmeta u koji se vrlo lako može potkrasti ženstvena nota i stoga je našim kupcima često važno da se nag-lasak stavi na muževnost u dizajnu."

Pitali smo ih i na koji način se burme naručuju i izrađuju.

"Trenutna kolekcija burmi u većini situacija predstavlja ogledni primjerak. Praksa je da se na temelju određenog dizajna, burma dodatno personalizira. Budući mladenci sami daju upute o promjena-ma, nadogradnjama, ali i financijskim kategorijama unutar kojih se krećemo. Na nama je potom da izvedemo upravo ono što su zamislili. S obzirom na to da se radi o dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji i generacijama prenošenom znanju ručne izrade nakita, u mogućnosti smo ponuditi vjenčani prsten koji je na svim razinama unikat."

Zlatarnica Rodić

Pozivamo boduće mladence da s povjerenjem kontaktiraju zlatarnicu Rodić telefonom na broj 014814936, mailom na [email protected] ili osobnim dolaskom u poslovnicu na adresi Bakačeva 11 u Zagrebu (nasuprot Zagrebačke katedrale). Više o zlatarnici Rodić na web Zlatarnica Rodić ili Facebook stranici!