objavljeno: 03.07.2014

10 savjeta za održati sjajan govor

10 savjeta za održati sjajan govor
"Bilo da ste kum, roditelj, prijatelj ili jednostavno želite dati okupljanju malo svečanosti morat ćete održati govor. Zavisno od prilike u kojoj se nalazite svaki govor treba imati glavu i rep."

Svatko može održati sjajan govor. Govornik mora biti jasan i glasan sa zanimljivom porukom i pričom koja sve to uobličava u nešto posebno. Zaboravite bezbroj podataka kojima želite impresionirati publiku. Govor treba biti jednostavan sa jasnim početkom, sredinom i odličnim krajem.

Kuma odrepala zdravicu za mladence i oduševila svijet

Da olakšamo kumovim, roditeljima ili bilo kome tko želi održati govor, napisali smo kratka uputstva koja će Vam olakšati pisanje ili smišljanje govora za sve prilike.

  • Predstavite se

Započnite govor sa kratkim objašnjenjem tko ste i Vašom povezanošću sa mladencima.

  • Budite spremni

Najbolji govori imaju jasno razrađen početak, sredinu i vrhunski kraj. Pripremite se i dajte si vremena za napisati najbolji govor što možete.

  • Držite se teme

Iako ste sigurno nervozni, budite pozitivni sa smiješkom na licu te gledajte u osobe kojima se obraćate (mladencima na njihovom vjenčanju). Danas je njihov dan i bilo bi vrlo dobro da pričate o mladencima.

  • Budite osobni

Govor bi trebao biti originalan, od srca i posebno skrojen za priliku koju obilježavate. Pokušajte se sjetiti neke zgodne anegdote koja će ovjekovječiti događanje npr. kako su se mladenci upoznali.

  • Dodajte dozu humora

Iako bi bilo jako dobro da budete zabavni, pripazite da ne prostačite ili ispričate neku priču koja bi mogla biti neprimjerena za auditorij.

Nasmijte dvoranu, ali i mladence

  • Budite kreativni

Izbjegavajte klišeje i fraze te probajte dočarati ugođaj svojim riječima.

  • Budite kratki

Govor ne bi trebao biti duži od četiri minute.

  • Nemojte piti alkohol

Želite biti jasni i razgovijetni. Ne želite fufljati i boriti se s riječima. Jednostavno, želite biti u najboljoj formi za održati govor mladencima.

  • Ustanite i podignite čašu

Krenite sa rečenicom: “Želio bih nazdraviti mladencima.“ Napravite pauzu kako biste dali gostima vremena da usmjere svoju pažnju na Vas te da uzmu čaše u ruke. Kada krenete s govorom spustite čašu i držite je u ravnini struka.

  • Vježbom do savršenstva

Vježbajte govor pod tušem na glas ili pred ogledalom, a zatim i pred prijateljima kako biste dobili pravi doživljaj držanja govora pred većim brojem ljudi. Izgovarajte ga jer i snimite se ako trebate da čujete kako zvučite. Probajte izbjegavati zvukove poput “hm“, “um“ ili “ovaj“ te pazite na disanje. I opustite se jer je ono izuzetno važan dio sjajnog govornika.

Govor će postaviti ton za nastavak vjenčanja tako da je važno da osoba koja drži govor bude spremna i puna samopouzdanja. Tijekom Vašeg pričanja dajte ljudima vremena da odreagiraju, zaplješću ili se nasmiju. Naučite ga napamet i nemojte zaboraviti na držanje jer sve oči su uprte u Vas.