objavljeno: 13.05.2009

Kako funkcionira zaručnički tečaj

Kako funkcionira zaručnički tečaj
"Zaručnički tečaj je crkvena priprema na crkveni brak namijenjena vjernicima, koji žele sklopiti sakrament kršćanske ženidbe i traje tri do pet dana zavisno od župe."

Zaručnički tečaj je crkvena priprema na crkveni brak namijenjena parovima koji su članovi Crkve tj. vjernicima, koji žele sklopiti sakrament kršćanske ženidbe. Stoga u toj pripravi sudjeluju oni koji će o bračnoj i obiteljskoj tematici govoriti u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva. Obično su to dva bračna para, liječnik, psiholog i svećenik.

ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ U 2019.

ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ U 2018.

ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ U 2017.

ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ U 2016.
ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ U 2015.
ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ U 2014.

Bračnoj i obiteljskoj tematici pristupa se interdisciplinarno i nastoji je se obuhvatiti i izložiti s različitih aspekata: biblijsko-teološkog, medicinskog, psihološko-pedagoškog, duhovnog te svjedočenjem bračnih parova koji tu stvarnost u svjetlu vjere nastoje živjeti već određeni broj godina.

Tih nekoliko sati pripreme za brak nije dovoljno. Nitko ne bi trebao tečaj shvatiti kao priliku gdje se dobivaju recepti za sretan i uspješan brak. Ova priprava je samo prilika da mladi uđu u brak s određenim spoznajama, s određenom sviješću i s velikim pouzdanjem da njihov brak može uspjeti!

Zaručnici koji nisu primili sakramente Prve svete pričesti i Svete potvrde ili nisu kršteni neka se jave svom Župnom uredu mnogo ranije, da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente. Preporuča se da se zaručnici za ovu pripravu jave sredinom mjeseca rujna ili početkom listopada.

Raspored zaručničkih tečajeva možete naći u svakom župnom uredu ili na oglasnoj ploči (kod crkve ili župnog ureda). Zavisno od grada i mjesta održavanja tečajevi traju od 3 – 5 dana po dva sata. Nemojte ostaviti tečaj za posljednji trenutak, nekoliko mjeseci prije vjenčanja je idealno. Za svaki slučaj kada se odlučite na pohađanje tečaja provjerite u župnom uredu o točnoj satnici održavanja zaručničkog tečaja.

Vjenčani par

Kako se vrijeme zaručničkih tečajeva razlikuje od župe do župe, dat ćemo Vam kratak uvid u četverodnevni tečaj koji zaručnici polaze prije vjenčanja u crkvi:

Prvog dana
Svećenik govori o kršćanskom poimanju ženidbe (braka), o Božjem planu o braku i obitelji, o karakteristikama kršćanskoga braka, o ljubavi koja je Božji dar i temelj braka...

Drugog dana
Liječnik govori o medicinskim aspektima bračne tematike: o fiziologiji i anatomiji žene i muškarca, o metodama prirodnog planiranja obitelji, o zloupotrebama i naličju ljudske spolnosti, o promicanju kulture života...

Trećeg dana
Psiholog te jedan bračni par govore o psihologiji bračnog para, o jedinstvu u različitosti (međusobnom nadopunjavanju), o pravilima komunikacije u braku, o rješavanju konflikata, odnosu prema roditeljima...

Četvrtog dana
Svećenik i jedan bračni par govore o odgovornom roditeljstvu, o kršćanskom odgoju djece koji je velika i teška zadaća za svakog roditelja, o obiteljskom životu...

Na zaručničkom tečaju parovi si, između ostalog, posvećuju:

  • kako si ja zamišljam naše zajedništvo?
  • koje su moje želje i očekivanja u braku?
  • što ću ja to obećati na crkvenom vjenčanju?
  • što to znači da je brak sakrament?
  • kakvu ulogu igra vjera u braku? ...
ZARUČNIČKI TEČAJEVI U HRVATSKOJ U 2015.